Sonia-Sînziana Iliescu
Luna martie este una aniversară odată în plus pentru locuitorii Constanţei, deoarece la jumătatea lunii martie faleza oraşului va implini 117 ani de când a fost dată în folosinţă aşa cum o ştim astăzi.
« Constanţa contribuţii la istoricul oraşului » oglinda raţiunii de a exista a falezei
Una dintre cărţile care consemnează date despre oraş aşa cum arată în acea perioadă este Constanţa contribuţii la istoricul oraşului ,care descrie cu exactitate împrejurările care au dus la construirea bulevardului dinspre mare.
« Necesitatea ridicării oraşului la rang de staţiune balneară a început în 1879 când s-a aşezat piatra de temelie şi s-a realizat costisitor ,dar extrem de rapid ,numai în doi ani ,construirea celui mai impunător edificiu din vremea aceea ,hotelul Carol ,pentru care s-au cheltuit două milioane.Potrivit planului,în partea de sud a oraşului urma a se construi o promenadă care pleca de la Farul genovez,străbătea strada Ovidiu până în Piaţa Independenţei ,arteră care urma”să domine spre răsărit marea şi ,dinspre sud, portul”, să transforme promotoriul cu admirabilă deschidere spre mare, într-un loc de destindere, într-un frumos bulevard.
După 15 martie 1890 s-au dinamitat stâncile şi s-a degajat terenul lăsând vizitatorilor posibilitatea să admire direct largul nesfârşit al mării.Şaptezeci la sută din cantitatea de piatră extrasă de primărie cu această ocazie a fost folosită pentru a şoselui şi consolida bulevardul pe o lungime de 50 m. În 1892 ,se hotărăşte construirea unor „ziduri de susţinere a bulevardului dinspre mare şi a unei terase la picioarele zidului dispre mal, în largul bulevardului”.Paralel cu acţiunea de consolidare, în 1892 s-a trecut la înfrumuseţare, s-a prelungit, reparat şi construit în continuare un grilaj de fier.
Pe întreaga suprafaţă dintre bulevard şi mare s-au plantat arbori şi arbuşti ,s-au instalat bănci ,iar muzica militară delecta publicul în fiecare zi până la douăsprezece noaptea.
Până în 1894 s-a realizat cadrul natural şi civilizat pentru promenadă şi desfătare în ambianţa mării”
Proiectanţii şi-au atins scopul
Astăzi, după ce cadrul pentru plimbare şi desfătare a fost creat, singura muzică care animă atmosfera este cea a muzicanţilor amatori. Peisajul şi-a păstrat unicitatea ,oamenii fie ei locuitori sau turişti preferă încă acest loc pentru plimbare.Chiar şi în mijlocul iernii poţi vedea perechi de tineri sau mai puţini tineri admirând marea în toată splendoarea ei,
la câteva secunde diferenţă când valurile mării se suprapun culoarea ei se schimbă în verde, albastru sau chiar gri ,ca un contrast cu stâncile în culori sumbre de pe mal.
Exact la jumătate peisajul e dominat de clădirea impunătoare a Cazinoului din Constanţa
Puţin mai sus de cazinou, pe partea stângă se află un monument comemorativ din marmura, cu cruce de piatra pe care se afla agaţată o ancora „Marinarilor români cărora mormânt le este marea,In memoriam”
Cu amestecul său de antic şi modern,ca o delimitare între viaţă şi moarte, faleza cazinoului reprezintă doar o mică parte a istoriei frumosului oraş de la malul Mării
Negre. De acolo de sus, cei care un contribuit la acest proiect pot fi fericiţi că şi-au atins scopul, pentru că astăzi unul dintre cele mai frecventate locuri în ciuda vremii şi a succesiuni anotimpurilor şi anilor rămâne promenada finalizată în 1894.Astfel în mod inconştient demonstrăm din când în când că trecutul are valoarea şi frumuseţea lui nemuritoare.