02.12.2011

55 de suflete vor fi private de belsugul mesei de Craciun

           30 de familii de bătrâni din comuna Sihla, şi  25 de copii din Centrul de Zi Ciurea nu se vor putea bucura anul acesta de masa de Crăciun din cauza dificulțăților materiale.  Într-o lume în care ne plângem mereu că lucrurile nu sunt cum ne-am dori, un gest atât de mic al oricăruia dintre noi poate schimba ceva, poate sa le redea speranţa oamenilor care nu îşi găsessc rolul in societatea actuală, pentru că ea sacrifică mereu oameni vulnerabili si cinstiţi.
           Probabil că fiecare dintre voi are bunici, şi tocmai de aceea , de dragul bunicilor pe care îi mai aveţi sau nu, dar pe care  cu siguranta îi iubiţi, undeva în adancul sufletului vostru ştiţi că şi aceste 30 de familii de bătrâni merită să se bucure de sărbători liniştite şi îmbelşugate.
         Trăim într-o lume în care multe lucruri sunt perene, însă există câteva care se vor perpetua de-a lungul mai multor generatii: printre acestea se numără povestile cu Moş Crăciun şi Moş Nicolae, pe care merită să le afle şi copii de la Centrul de Zi Ciurea, cărora oamenii cu discernământ au decis să le înlocuiască poveştile şi ţelurile măreţe cu gustul a mar al unui destin frânt. De curând fiecare dintre tinerii care gestioneză partea de organizare a mers la centrul de zi din Ciurea şi şi-a asumat responsabilitatea de a avea grijă aşa cum va putea, de unul dintre copii de acolo.Astfel timp de câteva ore ei uită de grijile proprii se înarmează cu bună-dispoziţie şi răbdare, şi merg să-şi petreacă câteva ore cu aceşti copii minunaţi, care nu cer altceva decât dragoste din partea oamenilor mari din jur. Alăturându-vă campaniei Arată că-ți pasă a  Asociația Studenților Francofoni din Iași voi veți putea schimba soarta acestor oameni.
      Persoanele  pe care organizația le-a ajutat în fiecare an, nu sunt cele care apar la colţ de strada cerşind un ban de pâine, ci cele care în ciuda sărăciei în care trăiesc şi-au păstrat demnitatea şi curăţenia sufletească, şi tomai de aceea merită sprijinul nostru al tuturor.
   Hadeţi să credem măcar pentru câteva zile că într-adevăr binele făcut se va întoarce înzecit, şi să realizăm cu ajutorul raţiunii care sunt oamenii cu adevarat oropsiţi, din sutele care apelează zilinic la mila noastră creştinească. Oamenii cu adevărat oropsiţi se vor mulţumi întotdeuna cu o bucată de pâine, o cană de apă sau un zâmbet, dacă vor simţi că sunt dăruite din suflet.
    Până la urmă spiritul Crăciunului nu înseamnă cadouri scumpe căutătate multă vreme în magazine, ci bucuria de a face oamenii fericiţi prin gesturi mici, înseamnă să dăruieşti un colţ din sufletul tău unui străin aflat la anaghie, care îl va aprecia mai mult decât oricine altcineva. Pe ei faptul că au nepuntiţa de a avea o viaţă decentă, în aceste vremuri grele îi va apăsa cu adevărat, dar vor preţui întotdeuna mult mai mult cinstea şi ajutorul nesperat.,venit din partea celor cărora nu s-au gândit să-l ceară.Cu fericirea adusă prin gesturi simple se identifică şi ASFI, din clipa în care s-a născut acest proiect, si de aceea sunt cu adevărat reprezentanţii sloganului Fii diferit, implică-te.
    În schimbul unei donaţii de 3 lei studenţii şi cetăţenii din judeţul Iaşi care vor  ii vor primi în  camerele lor de cămin şi casele lor pe strumfi organizaţiei, pot primi un bilet la concertele caritabile, din perioada 2-8 decembrie, concerte care vor avea loc la sediul Casei de Cultura a Studenţilor, Biblioteca Central Universitară "Mihai Eminescu" şi la Mitropolia Moldovei si a Bucovinei, concerte la care sunt asteptaţi toţi cei care vor să arate că le pasă.
   După încheirerea concertelor, va urma achiziţionare jucariilor, hainelor şi produselor alimentare pentru cele 55 de suflete, urmând ca ele să fie împărţite la finalul săptămânii viitoare, în zilele de 9 şi 10 decembrie.
Este important de reţinut  că Asociatia Studenţilor Francofoni Iaşi este o organizaţie apolitică şi noo-profit, înfiinţată la iniţiativa lectoriţei de limba franceză a universităţii din Iaşi.
    Anul acesta proiectul  ajuns la cea de-a cincea ediție se derulează în parteneriat cu Centrul Cultural Francez, Agence Universitaire de la Francophonie, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenteşti din România, Universitatea Alexandru Ioan Cuza și bineînțeles Biblioteca Central Universitară "Mihai Eminescu". Biletele le pot aduce celor cu suflet mare premii consistente  în valoare de 1000 de lei noi, puse in joc de sponsorii Carrrefour, pim, X L World, Moldova Mall.
 








Jurnal de Iași I

Primele impressi

Azi se fac exact două luni de când am venit la Iaşi, au trecut foarte repede şi sincer  nu tânjesc după Constanţa deloc.
În astea două luni am reuşit să îmi fac o listă mintală cu: mjloace transport spre diverse zone, repere ca să nu mă rătăcesc la cât de adormită şi aiurită sunt uneori, baruri şi cofetării faine.
Am avut parte  şi de ceva amuzament din diverse cauze.
Prima dintre ele ar fi că mi-am pus lacătul la dulap cu cheile înauntru, grabită fiind să plec în club cu fetele din cameră, insă mai amuzant decât asta e faptul că după aia m-am panicat cumplit că le-am pierdut. A doua zi am stat pe capul unui portar nu tocmai prietenos să facă rost de ceva cu care să sparg lacătul. În final am reuşit să recuperez cheile din dulap, şi de atunci câteva săptămâni nici nu l-am mai închis.
Următoarea chestie amuzantă  a fost o plimbare cu Tramvaiul 1 dinspre Carrefour spre Copou, care din păcate m-a dus la gară , tot pentru că aiurită cum eram nu am observat că pe el scria depou şi am observat că ceva nu era în regulă când a luat-o de la Piaţa Unirii spre gară. Am uitat să mentionez că atunci  aveam niste sacoşi înfiorător de grele, după ce am fost să cumpăr câte ceva ca să cinstesc colegele de cameră, de ziua mea.
După ce am schimbat de două ori tramvaiul am ajuns în cămin,si era deja vreo 14 ceasul, când stomacul a devenit de-a dreptul isteric, pentru  că  stătuse gol de la prima oră a dimineţii până atunci.
În final pe la 14,30 am reuşit să mâncăm în gaşcă , după care eu am mai scris câte ceva şi am tras de o cutie de bere până pe la 18 (poate pentru că îmi place mai mult vinul decât berea).
Cireaşa de pe tort s-a petrecut sâmbătă, când  am intrat în criză de timp pentru ridicarea tortului de la cofetărie şi pregătirea mesei pentru invitaţi, căci minunaţi oamenii care se ocupă de furnizat apa în cămin au binevoit să dea drumul la apa caldă cu 1 h întârziere, faţă de programul normal. Când în sfârşit au dat apă caldă m-am dus să-mi fac o baie şi apoi vreo 40 de minute am zăcut în pat cu o senzaţie de rău, care în loc să se atenueze parcă se amplifica.
În final am reuşit să fiu fermecătoare ca aspect fizic pe la 19,00, când lumea trebuia deja să sosească şi am făcut într-o mare grabă nişte tartine cu vinete de post şi humus. Restul preparatelor au reprezentat contribuţia familiei la masa pentru petrecere, aşa că cu aceeaşi viteză şi ajutorul menbrilor familiei din C8( despre care am povestit  într-o postare anterioară ), masa a fost în sfârşit gata la 19,30.
După feţele tuturor petrecerea aşa mică cum a fost,  le-a lăsat tuturor o amintire frumoasă a unei seri de sâmbătă.
Din păcate pentru mine însă, pe la 23 starea de rău a revenit în forţă şi n-a mai trecut decât foarte puţin până a doua zi la prânz.
Una peste alta primele luni au fost foarte reuşite şi am învăţat multe în acest timp.
Demn de menţionat este faptul că am început să gătesc mai des şi destul de bine (după părerea colegelor mele cu mai multă experienţă) pentru o începătoare.
Un alt punct la care am devenit organizată, ce-i drept mai greu este cel financiar,.pe această cale le mulţumesc tot fetelor cu care formez deja o familie că m-au susţinut când rămăsesem lefteră, cu vreo cinci zile înainte să primesc bani de acasă.
Situaţia asta a fost o lecţie care m-a învăţat să fiu chibzuită cu banii, şi să mă deprind să gătesc cu timpul.Cam atât deocamdată despre viaţa  mea din Iaşi, promit să revin cu alte poveşti pe parcurs.